Aardbei-frambozen kwarktaart

De aardbeien waren in de bonus, dus er moesten twee bakken mee, terwijl ik thuis ook nog een bak had staan. Drie bakken vond ik toch wat overdreven, dus besloot ik er een kwarktaart mee te maken. En dat was me toch een goed idee! Ik kon me eigenlijk niet herinneren wanneer ik voor het laatst een kwarktaart had gegeten. Ik had ook eigenlijk niet verwacht dat ik nog kwarktaart zou kunnen eten, sinds ik vrijwel volledig plantaardig ben gaan eten. Maar het wordt me toch steeds meer duidelijker dat je met een plantaardig dieet echt niks hoeft te missen. Sterker nog, ik denk dat niemand bij het eten van deze taart zou denken dat hij vegan is!

De taart is super luchtig en fris. Ik heb een versie met alleen aardbeien gemaakt, en een versie met aardbeien en frambozen. Allebei erg lekker! De taart met frambozen heeft iets meer een zuurtje dan de taart met alleen aardbeien. Wat ik ook nog graag wil proberen is een versie met bosbessen en bramen, een versie met mango en passievrucht, een versie met limoen, en en en…

Ingrediënten

Bodem
250 gr. Speculoos koekjes
85 gr. plantaardige boter (Flora)

Taart
200 gr. aardbeien
75 gr. frambozen
4 gr. agar agar poeder
1 el agavesiroop
500 ml sojayoghurt ongezoet (Alpro)
250 ml opklopbare sojaslagroom (Alpro)
1 el suiker

Extra aardbeien/frambozen voor decoratie

springvorm 24 cm

Bereidingswijze

Smelt de boter in een pannetje en maal ondertussen de koekjes in een keukenmachine tot fijne kruimels. Als de boter helemaal is gesmolten, voeg dan de koekjes toe en roer goed door, zodat de boter goed door alle kruimels zit. Doe dit mengsel in een ingevette springvorm en verdeel gelijkmatig. Druk goed plat.

Pureer nu de aardbeien en frambozen in de keukenmachine. Doe de puree in een pannetje op het vuur en voeg de agavesiroop en agar agar toe. Blijf dit goed roeren, zodat de agar agar door heel de puree zit. Laat een paar minuutjes koken, terwijl je het af en toe blijft roeren.

Voeg dan de sojayoghurt in delen toe en blijf roeren tot het goed warm is. Doe het mengsel dan in een kom om iets te laten afkoelen. Blijf regelmatig roeren.

Klop ondertussen de slagroom goed op met de suiker. Wanneer het yoghurt mengsel wat is afgekoeld (hoeft niet helemaal, want dan stolt de agar agar), spatel dan de slagroom er in delen doorheen tot alles goed is gemengd.

Optioneel: snijd wat aardbeien in plakjes en zet deze rechtop tegen de rand van de springvorm voor een leuke decoratie.

Stort het yoghurtmengsel op de koekjesbodem en strijk mooi glad met de spatel. Zet afgedekt in de koelkast en laat het tenminste twee uur afkoelen en opstijven. Decoreer eventueel verder met aardbeien en frambozen als de taart is opgesteven.

Laat je het me weten als je de taart hebt gemaakt met een berichtje of tag op Instagram? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!