Mezzelune met paddenstoelensaus en salie

Deze mezzelune pasta met paddenstoelensaus is een van de recepten die ik het vaakst maak. Het is een simpel gerecht, snel te maken, en lekker. En eerlijk is eerlijk, deze verse mezzelune pasta van Albert Heijn met kikkererwten en linzen is vaak in de bonus als 1+1 gratis, en dan kan ik ze toch niet laten liggen.

Ik vind zelf de combinatie met paddenstoelen perfect, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren met groenten of sauzen. Als je niet van salie houdt of het bakken van de salie te veel gedoe vindt, kun je dit ook weglaten en een topping van peterselie toevoegen.

Ingrediënten (2p)

1 pak verse mezzelune pasta met kikkererwten en linzen (AH)
handje pijnboompitten
2 el olijfolie
plantaardige boter
15 grote blaadjes salie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijn gesneden
1/2 courgette in halfjes gesneden
300 gram paddenstoelen (bijvoorbeeld, kastanjechampignons, oesterzwam, shiitake), in plakjes gesneden
takje rozemarijn
takje tijm
100ml soja kookroom
optioneel: paar blokjes diepvriesspinazie
sap van ½ citroen
peper en zout

Bereidingswijze

Snijd de ui, knoflook, courgette en paddenstoelen.

Zet een koekenpan op het vuur en bak daarin de pijnboompitten lichtbruin. Schudt af en toe even en blijf er bij (toegegeven, dit is vooral een note to self). Haal de pijnboompitten uit de pan en doe ze in een bakje.

Zet de pan weer op het vuur en doe er de olijfolie en een klein beetje boter in. Wacht tot de boter is gesmolten en leg dan de salieblaadjes in de pan. Bak ze knapperig, keer eventueel om met een tang. Haal de blaadjes uit de pan met de tang en leg op een keukenpapiertje om uit te lekken. Laat de olie in de pan zitten. Voeg indien nodig extra toe.

Doe nu de ui in de pan en bak glazig, voeg dan de knoflook toe en bak nog even. Doe dan de courgette in de pan en bak twee à drie minuten. Voeg ten slotte de paddenstoelen toe, evenals de tijm en de rozemarijn. Ik vind het zelf fijn om de rozemarijn even fijn te hakken.

Kook ondertussen de mezzelune volgens de verpakking, deze is in drie minuten klaar.

Bak de groenten tot de paddenstoelen mooi bruin zijn. Als je ervoor kiest om ook wat diepvries spinazie toe te voegen, bak dit dan ook even mee, totdat de blokjes allemaal gesmolten zijn.

Voeg de sojaroom toe en verwarm. Breng op smaak met peper en zout. Verkruimel vijf van de salieblaadjes door het mengsel en voeg als laatste het citroensap toe.

Verspreid de mezzelune over twee borden en verdeel de saus er overheen. Leg de toppings van pijnboompitten en de overige salieblaadjes er boven op. Eet smakelijk!