Miso aubergine met gemarineerde courgette salade

Aubergine is een van mijn favoriete groentes, en dat komt mede door dit gerecht. Miso aubergine is waarschijnlijk het gerecht dat ik het vaakst heb gekookt dit jaar. En iedereen voor wie ik het heb gemaakt, is er enthousiast over, dus ik moest dit recept natuurlijk wel delen.

En als je nou denkt ‘miso, dat gebruik ik verder nooit’, dan zou ik dat gewoon wel gaan doen. Want je kunt er natuurlijk miso soep van maken, maar je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken om een woksaus mee te maken. Of gewoon heel vaak deze miso-aubergine.

Je kunt de aubergine eten met rijst en de courgette salade die ik hier ook deel, maar je kunt hem ook eten bij een simpel noodle gerecht, of deze glasnoodle salade die ik eerder heb gepost als onderdeel van een ander gerecht.

Ingrediënten (2p)

Miso aubergine
2 aubergines
Olijfolie
2 el lichte misopasta
1 el agavesiroop
1 el gembersiroop
1 el sojasaus
½ tl sesamolie
2 tl rijstazijn
1 tl mirin

Germarineerde courgette
1 courgette
2 el sojasaus
1 el mirin
1 el rijstazijn
1/2 tl sesamolie Pepertje (Optioneel)

Toppings
Handje gebakken cashewnoten
Lenteui
Sesamzaad
(ook lekker: gebakken uitjes)

Rijst

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak eerst de gemarineerde courgette salade. Dit kun je eventueel ook al eerder op de dag doen. Snijd de courgette met een kaasschaaf in dunne repen, of met een spirelli in slierten. Voeg sojasaus, mirin, rijstazijn en sesamolie en eventueel een fijngesneden pepertje (of de helft) bij elkaar en meng. Doe dit samen met de courgette in een afgesloten bakje. Schud zodat het geheel goed mengt. Zet in de koelkast.

Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Maak inkepingen in de aubergine, tot aan de schil, maar snijd de schil niet mee. Snijd kruislings, zodat er een soort blokjes ontstaan. Smeer de binnenkant van de aubergine met een kwastje in met olijfolie. Doe in een ovenschaal en bak 15/20 minuten in de oven, tot het zachter is.

Maak ondertussen de miso marinade. Voeg alle ingrediënten samen en meng goed. Als de aubergine 15/20 minuten in de oven heeft gezeten, haal er dan uit, maar laat de oven aanstaan. Smeer de aubergine goed in met de miso marinade. Ga ook goed tussen de blokjes met het kwastje. Dit mag er lekker dik op.

Zet terug in de oven voor nog eens 15/20 minuten, tot de aubergine boterzacht is.

Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg eventueel smaakmakers toe als steranijs, een kaneelstokje of piment.


Rooster de cashew en hak grof. Snijd de lenteui. Leg rijst, aubergines en de gemarineerde courgette op een bord en bestrooi met de toppings.