Spitskoolsalade met fruit en tofu-halloumi

Niet iedereen houdt ervan, maar ik ben er dol op: fruit door hartige gerechten. Zeker in salades kunnen ze echt iets toevoegen, zoals ook in deze spitskoolsalade. De granny smith en sinaasappel voegen frisheid toe en de druiven een beetje zoetigheid. Dit recept is daardoor heel geschikt voor het warmere lenteweer en de zomer!

De eerste keren dat ik dit gerecht at, maakte ik het met gegrilde halloumi. Omdat ik nu bijna volledig plantaardig eet, heb ik de halloumi vervangen door zelfgemaakte tofu-halloumi. Maar als je wel kaas eet en minder tijd hebt, zou je dus ook voor halloumi kunnen kiezen. Dan hoef je de marinade niet te maken, want de halloumi is al op smaak gebracht. Halloumi is een zoute, stevige kaas die niet smelt. Je hoeft hem maar even te grillen aan beide zijden tot hij goudbruin is. Maar niet te lang, want dan wordt hij taai.

Maak je het gerecht met tofu-halloumi, hou dan rekening met wat tijd voor het marineren van de tofu. Ik raad dan ook aan om eerst de tofu-halloumi te maken (behalve het grillen) en daarna pas de salade. Je kunt er ook voor kiezen om de tofu-halloumi al eerder op de dag te maken of zelfs een dag eerder, zodat de smaken van de marinade goed in de tofu kunnen trekken. Let er ook op dat je stevige tofu koopt.

Ingrediënten (2p)

¼ spitskool
1 Granny Smith appel
2 handjes witte druiven
½ komkommer
1 sinaasappel

Tofu-halloumi
Half blok stevige tofu
3 el olijfolie
2 el edelgistvlokken
Sap van ½ citroen
1 tl gedroogde munt
1 tl gedroogde oregano
Peper en zout
½ tl Mosterdpoeder (optioneel)

Dressing
1 avocado
Scheutje olijfolie
Scheutje witte wijnazijn
Peper en zout
Handje basilicum
Handje peterselie
Water

Toppings
Maanzaad
Pompoenpitten
Hennepzaad

Bereidingswijze

Maak de tofu-halloumi. Snijd de tofu in plakken en leg deze op een theedoek en bedek ook weer met de theedoek. Leg er iets zwaars op (bijvoorbeeld een houten snijplank) en laat dit een tijdje staan, tot de plakken een stuk droger zijn. Verplaats ze eventueel na een tijdje naar een nog droog stuk theedoek.

Maak ondertussen de marinade voor de tofu-halloumi door alle ingrediënten samen te voegen. Het moet niet een te natte consistentie zijn, maar een iets dikkere. Pas eventueel de hoeveelheden daarop aan.

Als de tofu goed is uitgelekt, leg je de plakjes in de marinade en bedek je ze allemaal goed met de marinade. Laat tenminste een uur staan om het echt goed te marineren.

Snijd de spitskool medium fijn, de granny smith in stukjes, de druiven door de midden en de komkommer in kwartjes. Schil de sinaasappel en snijd de partjes in stukjes. (OF: Het is mooier als je de sinaasappelpartjes zo kunt snijden dat de vliesjes er niet meer aan zitten. Dit is best wel lastig als je het nog nooit eerder hebt gedaan, maar wel leuk om te leren. Je snijdt dan van de onder- en bovenkant van de sinaasappel een stukje af (incl. witte deel en vliesjes). Zet de sinaasappel op een snijplank en snijd de schil (incl. vliesje) er met een koksmes in ronde bewegingen af. Neem de sinaasappel in je hand en snijd met een koksmes de partjes uit de vliesjes.) Doe alle gesneden ingrediënten bij elkaar in een kom.

Doe de avocado (zonder pit en schil uiteraard) in een kleine keukenmachine met wat olijfolie, witte wijnazijn, een beetje water, peper, zout, basilicum en peterselie en meng tot een mooie dressing. Bepaal zelf op smaak hoeveel je van alles erin wilt. Proef tussendoor en leng eventueel aan met wat extra water als het te dik is.

Meng de gesneden groentes en fruit met de avocadodressing. Je kunt de salade in een grote schaal of kom opdienen, of verdeel het al over borden of bowls.

Gril de (tofu-)halloumi op medium hoog vuur aan beide zijden tot het goudbruin is. Leg de (tofu-)halloumi op de salade en strooi de toppings (maanzaad, pompoenpitten, hennepzaad) er overheen.

Ik vind het leuk als je het me laat weten als je de salade hebt gemaakt. Stuur me een berichtje, of tag me op Instagram!