Breekbrood met homemade kruidenboter

Brood bakken heeft iets magisch. Je gooit een paar een ingrediënten bij elkaar, je laat het een tijdje staan en het groeit. Vervolgens doe je het in de oven en heb je iets eetbaars. Ik kan me hier altijd over verwonderen. Zelf eet ik niet heel veel brood, maar het maken van naan, foccacia of dit breekbrood vind ik wel altijd heel leuk. En lekker natuurlijk. Het maken van dit breekbrood is wel een beetje gepriegel, maar laat je daar niet door tegenhouden, want het resultaat is het meer dan waard! En anders zijn de reacties van de mensen met wie je hem deelt dat wel. Meestal moet ik snel zijn om zelf nog een stukje te bemachtigen, want mijn vriendinnen verslinden dit brood!

De kruidenboter zal te veel zijn voor het brood, maar die kun je erbij serveren als er mensen zijn die er meer van willen. Het is ook goed te bewaren in de koelkast of vriezer. Ik gebruik voor de kruidenboter de vegan boter Flora Plant (te vinden bij o.a. Albert Heijn naast de roomboter). Maar je kunt ook gewone roomboter gebruiken als je niet voor de vegan versie wilt gaan.

Ingrediënten

Brood:
Zakje gist
1 theelepel suiker
2,2 dl lauw water
350 gram bloem
1,5 theelepel zout
1 eetlepel olijfolie + extra

Kruidenboter:
250 gram Flora Plant (vegan boter) op kamertemperatuur
Handje peterselie
Handje bieslook
Sjalotje
Rood pepertje (optioneel)
Knoflookteentje
Zout en peper

Bereidingswijze

Meng het gist met de suiker en een beetje van het water en laat even werken. Zeef ondertussen de bloem en het zout in een kom.

Meng het gistmengsel met de rest van het water en voeg samen met een eetlepel olijfolie toe aan de bloem. Kneed het deeg enkele minuten goed door. Het deeg is plakkerig, dat hoort zo, dus weersta de neiging om er extra bloem bij te gooien, tenzij het echt heel nat is.

Doe het deeg in een heel licht ingevette kom en laat het afgedekt 30 minuten rijzen.

Maak ondertussen de kruidenboter. De boter moet op kamertemperatuur zijn om de kruiden er goed doorheen te kunnen mengen. Snijd de kruiden, het sjalotje, de knoflook en eventueel het pepertje zo fijn mogelijk en meng met een vork door de boter heen. Breng op smaak met peper en zout.

Bestuif je werkblad met bloem en kiep het deeg hier op uit. Rol het deeg in een rechthoek (ca. 25x40cm) met de lange zijde naar je toe. Tip voor het uitrollen: bestuif het deeg heel lichtjes met wat bloem en smeer je deegroller ook in met wat bloem, dan blijft het deeg niet plakken.

Smeer het deeg helemaal in met kruidenboter. Dit is gepriegel, ik doe het zelf met mijn vingers, daardoor wordt de boter wat zachter en is het makkelijker te verdelen. Maar je zou de boter ook eerder kunnen maken en in de koelkast harder later worden waardoor je hem in hele kleine blokjes kunt snijden en over het deeg heen kunt kruimelen.

Vet een springvorm royaal in met olie. Bepoeder hem daarna met nog wat bloem.

Als het deeg helemaal bedekt is met de kruidenboter, rol je hem vanaf de lange zijde zo gelijkmatig mogelijk op. Snijd de rol in 7 tot 10 plakken (beetje afhankelijk van hoe dik/lang je de rol hebt gemaakt) en zet de rolletjes rechtop in de ingevette springvorm. Dek af met vershoudfolie die eveneens is ingevet met olie, zodat het deeg bij het rijzen niet blijft plakken. Laat 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Verwijder het vershoudfolie en bak het breekbrood 35 tot 40 minuten in de oven, tot het gaar en goudbruin is.

Eet als hij nog lekker warm is, maar hij kan ook afgekoeld gegeten worden. Bon appétit!

Als je het brood hebt gemaakt, laat het me dan weten op Instagram!