Pulled hoisin jackfruit bowl

Ik ben fan van jonge jackfruit uit blik. Op zichzelf is het niet zoveel, behalve structuur, maar het neemt ontzettend goed smaken op. Overigens ben ik dan weer geen enorme fan van verse, rijpe jackfruit. In Indonesië dacht ik dat ik het had gegeten op een eilandje bij Java bij een vrouw die afgezonderd en primitief leefde. Het was een van de lekkerste dingen die ik ooit had geproefd. Toen ik een maand later op Lombok was, liet ik vallen dat ik heel graag nog een keer jackfruit wilde eten. Ondanks dat het seizoen al bijna voorbij was, wist mijn gids jackfruit te regelen. Maar… het zag er heel anders uit. En het smaakte ook heel anders. Wat bleek, op het eilandje bij Java had ik zuurzak gegeten en helemaal geen jackfruit. Dus toen moest ik natuurlijk nog een keer zuurzak proeven, en gelukkig hadden ze mini zuurzakjes op Lombok! In Nederland is zuurzak bijna niet te krijgen, omdat de vrucht heel snel verkleurt. Toen ik opzocht of je het kan bestellen, zag ik dat ze dan 75 euro per stuk kosten. Oops. Gelukkig is jackfruit (in blik) wel te betalen!

De salade is heel fris en licht. De pulled hoisin jackfruit is juist heel rijk en kruidig. Daardoor is dit gerecht ontzettend smaakvol. Door de jackfruit ook in de oven te bakken, met nog een extra laagje hoisin erop, wordt hij lekker crunchy. Schrik niet van de lijst met ingrediënten, in de marinade voor de pulled jackfruit en de dressing van de salade zitten veel dezelfde ingrediënten. Wat betreft de hoeveelheden: dit is een richtlijn. Ik volg zelf vrijwel nooit recepten exact op, maar ik doe het meer op gevoel (en smaak natuurlijk). Blijf proeven. Is het zout genoeg? Is het zoet genoeg? Is het zuur genoeg? Proef wat er verandert als je iets meer van het een of het ander toevoegt. Zo leer je de ingrediënten ook het beste kennen.

Tips:

  • Als je van koriander houdt, zou je die ook nog toe kunnen voegen aan de salade. Ik hoor zelf bij team zeepsop, dus ik laat het weg.
  • Je kunt de jackfruit ook een dag van te voren maken. Laat het dan afkoelen nadat het uit de pan komt, dan hoef je het de volgende dag alleen nog maar in de oven te doen met hoisin.
  • Heb je weinig tijd, dan kun je ook alleen de salade maken en in plaats van jackfruit een topping van gebakken tofu of tempeh aan de salade toevoegen. Bak deze dan goudbruin en voeg op het einde wat hoisin en sojasaus toe.

Ingrediënten (2p)

Pulled jackfruit
1 blik jackfruit (Fairtrade original)
Kokosolie
Sjallotje
Grote knoflookteen
2 cm gember
Rode chilipeper
Citroengras stengel
1 tl Chinese 5 kruidenmix
50 ml groentebouillon
2 el sojasaus
2 tl rijstazijn
1 el gembersiroop
2 el hoisin + extra
1 tl sesamolie

Salade
50 gr. glasnoedels
1 wortel
1/4 rode kool
Halve komkommer
2 handjes edamame boontjes
1 mango
Handje Thaise basilicum
(Rode chilipeper, optioneel)
(Koriander, optioneel)

Dressing
2 el sojasaus
1 el rijstazijn
1 el gembersiroop
1 tl sesamolie
1 tl mirin
Limoensap van halve limoen

Toppings
Limoenpartjes
Bosui
Pinda’s
Sesamzaad

BEREIDINGSWIJZE

Pulled jackfruit
Laat de jackfruit uitlekken in een vergiet. Trek de jackfruit uit elkaar met je handen of twee vorken. De harde stukjes kun je fijnsnijden. Snijd de sjalot, knoflook, gember en chilipeper fijn.

Verwarm de kokosolie in een pan en voeg de sjalot toe. Bak deze tot hij zacht is en voeg dan de knoflook, gember en chilipeper toe. Haal eventueel harde blaadjes van de citroengras stengel af. Leg een knoop in de citroengras stengel en voeg ook deze toe. Bak dit even op laag vuur, totdat de geuren goed naar voren komen. Voeg de Chinese 5 kruidenmix toe en bak nog een minuut.

Voeg de jackfruit en de bouillon toe. Stoof op laag vuur tot het zachter wordt, druk de jackfruit nog meer uit elkaar met een pollepel.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Mix de overige ingrediënten van de marinade (sojasaus, rijstazijn, gembersiroop, hoisin, sesamolie) en voeg dit toe aan de jackfruit. Laat zo’n 10 tot 15 minuten stoven, totdat het vocht is verdampt. Haal de citroengras er uit.

Doe bakpapier op een bakplaat en spreid hier de jackfruit over uit. Bestrijk de jackfruit met extra hoisin (1 à 2 eetlepels). Bak voor ongeveer 20 minuten, totdat hij een beetje gekarameliseerd is en bruin aan de randen.

Salade
Bereid de glasnoedels zoals op de verpakking. Spoel koud af en laat uitlekken. Kook de edamameboontjes kort (ongeveer 2 minuten) als ze uit de diepvries komen. Als je ze vers hebt gekocht, hoeft dit niet.

Snijd de komkommer, rode kool, wortel en mango in dunne reepjes. Als je een keukenmachine hebt, gebruik die daar dan vooral voor. Mix de groenten met de glasnoedels.

Doe alle ingrediënten van de dressing bij elkaar. Proef en voeg eventueel meer toe van de smaak die je mist. Voeg de dressing toe aan de glasnoedels en salade. Voeg ook de Thaise basilicum (en eventueel koriander) toe, in dunne reepjes gesneden. Als je van spicy houdt, voeg dan nog een in ringetjes gesneden rode chilipeper toe. Mix goed door elkaar, ik doe dit het liefst à la Jamie Oliver met mijn handen. Zo beschadig je de groenten niet en kun je alles goed verdelen.

Bak het sesamzaad kort in een droge pan. Zet apart in een bakje. Bak de pinda’s in de droge pan, tot ze een beetje bruin kleuren. Hak vervolgens grof. Snijd dunne ringetjes van de bosui.

Verdeel de salade over twee diepe borden of bowls. Haal de jackfruit uit de oven, trek uit elkaar met een vork en verdeel over de salade. Strooi de toppings over het gerecht en leg de limoenpartjes erbij. Et voilà!