Vegan Gembercake

Wanneer ik kook, werk ik eigenlijk heel netjes. Misschien komt dat door het veelvuldig kijken van Masterchef Australia, maar het werkt wel zo fijn. Maar als ik ga bakken, dan ja… dan is het een ander verhaal. Aanvankelijk neem ik mezelf voor om netjes te werken, maar bij de eerste bloemverstuivingen die op het werkblad en mijn kleding neerdalen, geef ik het alweer op. Als ik bak liggen er overal klodders deeg, keukengerei waar dingen aan kleven en lepeltjes, heel veel lepeltjes. Ik weet niet waarom dat zo is, maar als ik dan eindelijk een dampende cake uit de oven haal en hij blijkt daar net iets te lang in hebben gezeten, voel ik niet meteen de drang om er nog een te maken om het recept te perfectioneren. Hoe doen bak-goeroes dat? Bovendien ben ik wel even bezig om zo’n cake grotendeels in mijn eentje te verorberen, dus om er dan meteen nog een te bakken… Maar over deze gembercake was ik zo enthousiast, dat ik hem wél nog een keer heb gemaakt om perfect te krijgen. Weliswaar twee weken later, maar toch.

Nog altijd kan ik me mijn eerste plakje gembercake herinneren. Ik was met mijn beste vriendinnetje van de basisschool bij haar opa en oma. Of we gembercake wilden. Ik had geen idee wat gember was, maar cake was altijd lekker, toch? Nou nee, na één hap had ik meteen spijt. Wat waren die gekke pittige stukjes in die cake? Mijn gezicht vertrok schijnbaar zo erg dat de oma meteen doorhad dat ik het niet lekker vond. Maar we moesten het opeten, eerder mochten we niet spelen.

Zoveel beter was mijn tweede ervaring met gembercake, jaren later in Nicaragua, op Little Corn Island. Een prachtig eilandje met een Caribische cultuur en kleurrijke huisjes. Daar volgde ik een duikcursus, wat intensieve dagen vol theorie en duikoefeningen inhield. Na zo’n dag was het heerlijk om een plak verse bananencake of gembercake te halen en naar de zonsondergang te kijken. Vooral de gembercake is me vers in het geheugen blijven hangen. Ik ben blij dat ik het weer aandurfde na mijn traumatische ervaring van vroeger, want deze was LEKKER!

Het recept dat ze op Little Corn Island gebruikten zal ik nooit kunnen achterhalen, maar ik ben toch wel erg tevreden met dit recept. Het brengt me tijdens deze winterse lockdown-dagen weer even terug naar een plek waar ik van de ultieme vrijheid en heerlijk weer genoot. Tegelijkertijd is deze kruidige cake door de gember, kaneel en nootmuskaat ook uitermate geschikt voor de kerst!

Ingrediënten

260 gram speltbloem
1 eetlepel gemberpoeder
1 theelepel kaneel
½ theelepel nootmuskaat
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel baksoda
½ theelepel zout
2 eetlepels lijnzaad + 6 eetlepels warm water
240 ml appelmoes (ongezoet)
60 ml dadelstroop
40 ml ahornsiroop
20 ml siroop van de stemgember (+ extra)
5 bolletjes stemgember
3 eetlepels kokosolie (gesmolten)
1 theelepel vanille extract

Olie om in te vetten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Voeg in een kommetje het lijnzaad met het water samen. Dit is een vervanger voor ei. Roer om en laat een tijdje staan.

Meng in een grote kom de speltbloem met het gemberpoeder, kaneel, nootmuskaat, bakpoeder, baksoda en zout.

Meng in een kleinere kom de appelmoes, dadelstroop, ahornsiroop, het siroop van de stemgember, de kokosolie en het vanille extract.

Doe het lijnzaadmengsel met de bolletjes stemgember in een kleine keukenmachine en maal fijn. (Als je geen keukenmachine hebt, kun je ook de stemgember met de hand heel fijn snijden). Voeg dit mengsel vervolgens toe aan de kleine kom met het appelmoesmengsel en roer om.

Voeg de inhoud van de kleine kom toe aan de grote kom en schep alles om, totdat je geen bloem meer ziet. Ga hier niet te lang mee door.

Doe het deeg in een ingevette cakevorm en bak circa 45 minuten in de oven. Steek er een satéprikker in om te kijken of hij gaar is, als er niks meer aan de satéprikker kleeft, is de cake klaar.

Laat twee minuten buiten de oven staan. Prik daarna met een satéprikker gaatjes in de cake en strijk met een kwast nog wat siroop van de stemgember over de cake.

Laat verder afkoelen alvorens je de cake aansnijdt. Of als je niet kunt wachten, kan het ook eerder, warm is hij ook lekker! Geniet!

Als je de cake zelf ook hebt gemaakt, laat je me dan op instagram weten wat je ervan vond? Ik ben benieuwd!