Gepofte zoete aardappel met bonen

Eigenlijk zou dit recept ‘gepofte zoete aardappel met witte bonen in tomatensaus’ moeten heten. Maar ik vrees dat ik daarmee iedereen behalve Engelsen meteen afschrik. Toen ik zelf een simpele versie van dit recept voor het eerst in een Foodies magazine zag staan, liep het water me ook niet direct in de mond. Toch heb ik het recept uitgeprobeerd en inmiddels meerdere malen gemaakt, maar dan wel met verschillende toevoegingen en aanpassingen.

Ook mijn moeder reageerde niet bijster enthousiast toen ik een tijdje geleden voorstelde om dit voor haar en mijn vader te koken. Toch wist ik haar om te krijgen, en ook mijn ouders waren bijzonder verrast over dit gerecht. Dus ik zou zeggen: laat je gevoelens over witte bonen in tomatensaus los (tenzij dit al goede gevoelens zijn natuurlijk) en geef ze nog een kans. Je zult er geen spijt van krijgen!

Ingrediënten (2p)

2 grote zoete aardappels
1 rode ui
olijfolie
knoflook (geperst)
1 el rode wijn azijn/ scheutje rode wijn
1/2 tl gerookte paprikapoeder + extra
1 tl zoete paprikapoeder
1 blik gepelde tomaten
zoete puntpaprika
1 blik cannellini bonen (of andere witte bonen) (400 g), afgespoeld en uitgelekt
spinazie (100/150 gram)
zout en peper
Haver fraiche (Albert Heijn)
Handje peterselie, grof gesneden

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardappels, maar schil ze niet. Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak ze ongeveer 1 uur in de oven, totdat ze zacht zijn.

Snipper ondertussen de ui en fruit deze in olijfolie tot hij zacht is. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje op laag vuur.

Voeg de azijn of rode wijn toe, evenals de paprikapoeders en de gepelde tomaten. Stoof het geheel 10 minuten en druk de tomaten uit elkaar.

Snijd de puntpaprika in reepjes en voeg toe aan de saus. Stoof nog ongeveer 5 minuten. Voeg dan de bonen toe en laat nog een paar minuten stoven. Breng op smaak met zout en peper.

Voeg als laatste de spinazie toe en roer dit door de saus tot de spinazie een beetje is geslonken.

Halveer de gepofte aardappelen in de lengte en, maar laat nog een klein stukje vast zitten, dan krijg je vaak een hartje (zie foto) als je ze openklapt. Leg de zoete aardappels op twee borden.  Verdeel de saus met bonen over de aardappels. Doe een dot haver fraiche erbovenop, sprinkle daar nog wat gerookte paprikapoeder over en de grof gesneden peterselie.

Bon appétit!

Als je het gerecht zelf ook hebt gemaakt, laat je me dan op instagram weten wat je ervan vond? Ik ben benieuwd!

1 Comment

  1. Anna Wietske januari 6, 2021 at 8:10 pm

    Hier spreekt de moeder. Het verhaal klopt, deze bonen in tomatensaus waren heerlijk!